Žáci výtvarného oboru ZUŠ PhDr. Zbyňka Mrkose
poznávali sklářské a textilní umění regionu Valašsko

V úterý 17. října 2023 jsme s uměnímilovnými studenty výtvarných ateliérů ZUŠ podnikli exkurzi za sklářským a textilním uměním na Valašsko. Program byl koncipován tak, aby žáci „přičichli“ ke sklářskému a textilnímu umění a viděli proces i výsledky těchto uměleckých řemesel. Ale také, aby si spojili sklářskou výrobu i textilní manufakturu s krajinou Valašska a jejími specifiky. 

Dopoledne jsme byli hosty ve Sklářské škole ve Valašském Meziříčí. Rozdělili jsme se na dvě skupiny. První skupina šla do ateliérů a druhá k pecím. Následně se skupiny vyměnily. Měli jsme možnost zblízka poznat kouzlo tvorby skla u sklářské pece, viděli jsme spoustu zajímavého z tvorby ateliérů školy, včetně skleněných dlaní známých osobností. Škola navazuje na dlouhou sklářskou tradici v regionu a rozvíjí ji a obohacuje. 

V zámku Kinských ve Valašském Meziříčí se naši výtvarníci stali „badateli“ a muzejní historička regionu Valašsko si jen pro ně připravila exkluzivní prohlídku nejen běžně nepřístupných exponátů z depozitáře skla, ale i gobelínů, včetně nejjemnějšího hedvábného gobelínu. V tvůrčím prostředí Moravské gobelínové manufaktury jsme se poté seznámili s technikami ručního tkaní a restaurování klasických gobelínů a unikátních textilií.

S průvodcem jsme ještě vyjeli na vyhlídku na Beskydy a na region Valašska a navštívili toleranční kostel Jana Karafiáta ve Velké Lhotě – unikátní roubenou stavbu z roku 1783. Zdejším farářem byl také Jan Karafiát, autor pohádkové knížky Broučci. Na závěr exkurze studentů výtvarných ateliérů za sklářským a textilním uměním na Valašsko jsme ještě stihli podzimní procházku kolem přehrady Bystřička.

Komentáře nejsou povoleny.